Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną bezą włoską

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i słodką bezą jest dość proste do wykonania.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • biszkopt
    5 jajek (L)
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli

    • krem budyniowo-kokosowy
    3 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    130 g wiórków kokosowych
    1/3 szklanki cukru
    200 g masła

    • beza włoska
    4 białka
    250 g cukru
    50 ml wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Bezy Beza

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli miksujemy na sztywno. Stopniowo dosypujemy po jednej łyżce cukru. Dokładamy kolejno po jednym żółtku. Dosypujemy po jednej łyżce przesianej mąki i mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
    Natłuszczamy masłem dno tortownicy (nie natłuszczamy ścianek) i wypełniamy formę ciastem.
    Biszkopt pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175°C.
    Ciasto zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    2. Łączymy szklankę mleka z mąkami dokładnie rozcierając grudki. Zagotowujemy dwie szklanki mleka. Wsypujemy do mleka wiórki kokosowe, a po chwili dolewamy mleko z mąkami. Zmniejszamy temperaturę i chwilę gotujemy.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Ucieramy masło z cukrem. Do utartego masła dokładamy po łyżce budyniu.
    Krem budyniowo-kokosowy równomiernie rozprowadzamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki.

    3. W niedużym garnku gotujemy syrop z 200g cukru i wody. Termometrem cukierniczym sprawdzamy temperaturę. Syrop gotujemy do momentu, kiedy osiągnie temperaturę bliską 120°C. Chwilę przed tym ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypujemy 50g cukru i stopniowo dolewamy gorący syrop. Miksujemy kilka minut. Podczas miksowania beza powinna ostygnąć.
    Bezę włoską nakładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką i wyciskamy na krem kokosowy tworząc dowolny wzór. Na koniec bezę podpiekamy opalarką.

Porady

Do zrobienia bezy włoskiej konieczny jest termometr cukierniczy. Aby podkreślić wzór bezy trzeba natomiast skorzystać z palnika gazowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować