Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli miksujemy na sztywno. Stopniowo dosypujemy po jednej łyżce cukru. Dokładamy kolejno po jednym żółtku. Dosypujemy po jednej łyżce przesianej mąki i mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
Natłuszczamy masłem dno tortownicy (nie natłuszczamy ścianek) i wypełniamy formę ciastem.
Biszkopt pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175°C.
Ciasto zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
2. Łączymy szklankę mleka z mąkami dokładnie rozcierając grudki. Zagotowujemy dwie szklanki mleka. Wsypujemy do mleka wiórki kokosowe, a po chwili dolewamy mleko z mąkami. Zmniejszamy temperaturę i chwilę gotujemy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Ucieramy masło z cukrem. Do utartego masła dokładamy po łyżce budyniu.
Krem budyniowo-kokosowy równomiernie rozprowadzamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki.
3. W niedużym garnku gotujemy syrop z 200g cukru i wody. Termometrem cukierniczym sprawdzamy temperaturę. Syrop gotujemy do momentu, kiedy osiągnie temperaturę bliską 120°C. Chwilę przed tym ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypujemy 50g cukru i stopniowo dolewamy gorący syrop. Miksujemy kilka minut. Podczas miksowania beza powinna ostygnąć.
Bezę włoską nakładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką i wyciskamy na krem kokosowy tworząc dowolny wzór. Na koniec bezę podpiekamy opalarką.
Porady
Do zrobienia bezy włoskiej konieczny jest termometr cukierniczy. Aby podkreślić wzór bezy trzeba natomiast skorzystać z palnika gazowego.
Komentarze