Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną bezą włoską

  • wyświetlono: 219 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i słodką bezą jest dość proste do wykonania.

zdjecie-01
  • 24 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

• biszkopt
5 jajek (L)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

• krem budyniowo-kokosowy
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
200 g masła

• beza włoska
4 białka
250 g cukru
50 ml wody
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną bezą włoską

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli miksujemy na sztywno. Stopniowo dosypujemy po jednej łyżce cukru. Dokładamy kolejno po jednym żółtku. Dosypujemy po jednej łyżce przesianej mąki i mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
    Natłuszczamy masłem dno tortownicy (nie natłuszczamy ścianek) i wypełniamy formę ciastem.
    Biszkopt pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175°C.
    Ciasto zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    2. Łączymy szklankę mleka z mąkami dokładnie rozcierając grudki. Zagotowujemy dwie szklanki mleka. Wsypujemy do mleka wiórki kokosowe, a po chwili dolewamy mleko z mąkami. Zmniejszamy temperaturę i chwilę gotujemy.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Ucieramy masło z cukrem. Do utartego masła dokładamy po łyżce budyniu.
    Krem budyniowo-kokosowy równomiernie rozprowadzamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki.

    3. W niedużym garnku gotujemy syrop z 200g cukru i wody. Termometrem cukierniczym sprawdzamy temperaturę. Syrop gotujemy do momentu, kiedy osiągnie temperaturę bliską 120°C. Chwilę przed tym ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypujemy 50g cukru i stopniowo dolewamy gorący syrop. Miksujemy kilka minut. Podczas miksowania beza powinna ostygnąć.
    Bezę włoską nakładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką i wyciskamy na krem kokosowy tworząc dowolny wzór. Na koniec bezę podpiekamy opalarką.

Porady

Do zrobienia bezy włoskiej konieczny jest termometr cukierniczy. Aby podkreślić wzór bezy trzeba natomiast skorzystać z palnika gazowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobiszkoptbezakremurodzinyDeserkarnawałimprezabiszkoptoweimieninykokosowybeza włoskapalona

Komentarze

Podobne przepisy

image-1cfufb4

Dodane przez: tina3112

Ciasto biszkoptowe z kremem karpatkowym i...

Ciasto świetnie się prezentuje...

ciasto z kremem

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto biszkoptowe z kremem

Dwa ciasta połączone kremem budyniowym.

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM

Bardzo puszyste i pyszne ciasto.

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i...

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne,...

Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami

Pracochłonne ciasto biszkoptowe...

sernik z galaretką

Dodane przez: agnieszka1990

biszkoptowe ciasto z kremem twarogowym i...

sezon letni to świetny moment na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE