To przepis na naprawdę pyszne domowe pieczywo. Wychodzą naprawdę przepyszne, a ich przygotowanie nie jest aż takie trudne bo wystarczy wieczorem zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki a rano uformować bułeczki i upiec.
13 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
0.5 kg maki pszennej ( można pomieszać pół na pół z inną mąką lub dosypać ziaren )
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 250 ml letniej wody ( można zrobić pół na pół z mlekiem )
1/4 szklanki oleju albo 50 g roztopionego masła
biały sezam do posypania
mleko do posmarowania bułek
1.Dzień Pierwszy - WIECZOREM.
Do głębokiej miski daję drożdże, cukier, ujmuję odrobinę letniej wody i usypuję trochę mąki. Mieszam zaczyn, przykrywam ściereczką i ostawiam na 10 min. by zaczął pracować. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję ponownie do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Wstawiam na całą noc do lodówki by powoli wyrastało sobie jakieś 10 - 12 godz.
2.Dzień Drugi - RANO.
Rano wyciągam z lodówki miskę z wyrośniętym ciastem. Wykładam je na stolnicę i zaczynam formować bułeczki. Ciasto podzieliłam na 12 części. Każdą z części uformowałam na wałeczek na którym zrobiłam supeł a następnie zawinęłam pozostałe wystające boki do środka jeden pod bułkę a drugi nad bułkę - możecie bułki formować dowolnie jak tylko chcecie.
3.Gotowe bułki położyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowałam mlekiem i posypałam sezamem a następnie bułeczki przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nastawiłam piekarnik na 200-220 stopni by się nagrzał.
Wyrośnięte bułeczki piekłam na środkowej półce ok. 20-25 min. aż zaczęły się rumienić. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę by przestygły.
Komentarze