REKLAMA

Nocne Bułki

wyświetlono: 367 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

To przepis na naprawdę pyszne domowe pieczywo. Wychodzą naprawdę przepyszne, a ich przygotowanie nie jest aż takie trudne bo wystarczy wieczorem zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki a rano uformować bułeczki i upiec.

opublikowany: 10.08.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 13 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg maki pszennej ( można pomieszać pół na pół z inną mąką lub dosypać ziaren )
    7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    ok. 250 ml letniej wody ( można zrobić pół na pół z mlekiem )
    1/4 szklanki oleju albo 50 g roztopionego masła

    biały sezam do posypania
    mleko do posmarowania bułek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Nocne Bułki 1. Dzień Pierwszy - WIECZOREM.
    Do głębokiej miski daję drożdże, cukier, ujmuję odrobinę letniej wody i usypuję trochę mąki. Mieszam zaczyn, przykrywam ściereczką i ostawiam na 10 min. by zaczął pracować. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję ponownie do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Wstawiam na całą noc do lodówki by powoli wyrastało sobie jakieś 10 - 12 godz.
  • Nocne Bułki 2. Dzień Drugi - RANO.
    Rano wyciągam z lodówki miskę z wyrośniętym ciastem. Wykładam je na stolnicę i zaczynam formować bułeczki. Ciasto podzieliłam na 12 części. Każdą z części uformowałam na wałeczek na którym zrobiłam supeł a następnie zawinęłam pozostałe wystające boki do środka jeden pod bułkę a drugi nad bułkę - możecie bułki formować dowolnie jak tylko chcecie.
  • Nocne Bułki 3. Gotowe bułki położyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowałam mlekiem i posypałam sezamem a następnie bułeczki przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nastawiłam piekarnik na 200-220 stopni by się nagrzał.
    Wyrośnięte bułeczki piekłam na środkowej półce ok. 20-25 min. aż zaczęły się rumienić. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę by przestygły.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czekoladka czekoladka

Nocne bułki

Pyszne, świeżutkie bułeczki na śniadanko z domowej piekarni.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 10.01.2013 | wyświetlono: 2504 Książki kucharskie: 38 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE