Bułki nocne ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na te bułeczki wymyśliłam w środku długiego weekendu, kiedy to w domu zabrakło pieczywa. Był już wieczór, więc za późno na tradycyjne wyrastanie ciasta, ciasto zatem włożyłam do lodówki i do rana pięknie wyrosło. Bułki rano świeżo upieczone i jedzone jeszcze cieplutkie. Z poniższego przepisu wyszło mi 11 sztuk.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
    300 g mąki pszennej chlebowej
    370 ml ciepłego mleka
    30 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    60 ml oleju
    garść ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki nocne ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mleka lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i włożyć do lodówki na 12h.

    Następnego dnia ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, poprzekładać rękami, podzielić na 10-11 kawałków i uformować bułki. Odłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 30 minut do napuszenia. Blachę przykryć ręcznikiem kuchennym.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułki przed włożeniem spryskać wodą, można je naciąć i posypać ulubionymi ziarenkami. Piec 20 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować