Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo odpowiada mi ta nocna metoda robienia bułek i często z niej korzystam. Dzięki niej rano można się zajadać ciepłymi bułkami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 250 g
    mąka pszenna typ 2000 - 100 g
    ugotowana kasza jaglana - 170 g
    letnia woda – 125 ml
    świeże drożdże - 25 g
    płynny miód – 1 łyżeczka
    sól - 1,5 łyżeczki
    oliwa – 2 łyżki

    mąka do podsypywania - 2 łyżki
    biały i czarny sezam – 1 łyżka
    żółtko – 1 szt.
    śmietana - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki, ciepłej wody i miodu. Odstawiam w ciepłe miejsce. Wyrośnięty mieszam z pozostałymi składnikami i przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego zagniatam ciasto.
  • 2. Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Rano wyjmuję z lodówki i dopiero jak ciasto się ociepli dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.
  • 3. Uformowane bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilka minut.
  • 4. Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypuję białym i czarnym sezamem.
  • 5. Blaszkę z bułkami wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 18-20 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Porady

*można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej *kasza jaglana sprawia, że bułki mają więcej wartościowych składników i dłużej zachowują świeżość

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować