Niezwykle efektowne i pyszne zielone ciasto leśny mech. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zblendować szpinak z olejem na gładką masę,
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, na koniec zblendowany szpinak z olejem, dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać natłuszczonej i wysypanej bułką foremki o średnicy 26 cm.
Piec ok 40 minut w temp. 170 °C, a następnie odstawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
2.Dolną część ciasta włożyć z powrotem do foremki, a górną rozkruszyć.
3.Galaretkę agrestową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Stężoną galaretkę pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć w 50 ml gorącego mleka i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ubitej śmietany dodać serek i jogurt, wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach, następnie stale mieszając dodać namoczoną żelatynę a na koniec pokrojoną galaretkę i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto w foremce skropić ponczem, następnie na całości rozprowadzić masę, wyrównać ją i obficie posypać rozkruszonym ciastem.
Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki,
4.Przed podaniem udekorować borówkami i opcjonalnie innymi ozdobami.
Porady
Jeśli ktoś lubi i nie boi się kalorii, to zamiast jogurtu naturalnego, do masy może dodać serek mascarpone.
Komentarze