Niebo w gębie

4.5 (194 ocen)

  • 4 godz.

Niebo w gębie to inaczej tort orzechowo-jabłkowy. Przyjemne, świąteczne, zwłaszcza ze względu na składniki.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    kostka margaryny
    3 żółtka
    jajko
    1 szklanka cukru
    proszek do pieczenia
    mąki tyle, ile zabiorą składniki

    Masa jabłkowa:

    1 kg jabłek (szara reneta)
    1 szklanka cukru

    Masa orzechowa:

    15 dag zmielonych orzechów
    1/2 szklanki mleka
    kostka masła
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki.

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem i odrobiną wody. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony placek i przełożyć drugim.

    Masa orzechowa:
    Orzechy sparzyć mlekiem. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, później dodać wystudzone orzechy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na drugi placek. Stężałą masę polać czekoladową polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować