NIEBO W GĘBIE

4.47 (161 ocen)

pyszne kruche ciasto przełożone masą jabłkową i kremem orzechowym

Składniki:

  • CIASTO: forma 24x38 cm
    3 szkl. mąki
    3/4 margaryny
    1/2 szkl. cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka smalcu
    2 żółtka, 1 całe jajko
    śmietana 2,3 łyżki (ile ciasto przyjmie)

    MASA JABŁKOWA:
    1 słoik (650 ml) jabłek prażonych
    2-3 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa

    KREM ORZECHOWY:
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka 3,2 %
    20 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 masło
    1 kieliszek wódki

    DODATKOWO:
    herbata do nasączenia
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z orzechami Desery

Niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, każdą część piec ok. 25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączyć herbatą.
  • 2. MASA JABŁKOWA: Jabłka zagotować z cukrem, dodać galaretkę, zagotować. Gorącą masą przełożyć ciasto, przygnieść.
  • 3. KREM ORZECHOWY: Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż się zagotuje, uważając aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, polać polewą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować