Arancini - włoskie kule ryżowe

4.48 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 3 osób

Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam. Wypróbuj przepis na arancini z mięsem mielonym.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
    1 szklanka ryżu długoziarnistego
    1 cebula
    1 l bulionu warzywnego
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    kilka gałązek świeżego tymianku
    250 g mięsa mielonego
    3 pomidory
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
    1 jajko
    olej

    bułka tarta do panierowania
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.48 (206 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Arancini - włoskie kule ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arancini - przepis:
    Najpierw należy przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto). W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista. Wtedy dodać ryż i chwilę podsmażać razem z cebulą. Wlać pół szklanki bulionu i poczekać, aż ryż go wchłonie. Podobnie robić z pozostałym bulionem. Cały czas trzeba pilnować, by ryż się nie przypalił. Risotto na arancini doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ryż na arancini zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki.
  • 2. Farsz na arancini: Mięso mielone podsmażyć na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Nadzienie do arancini należy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
  • 3. Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać. Gotową masę ryżową na arancini należy nakładać łyżką na rękę, na to porcję masy mięsnej i przykryć porcją risotta. Formować kule ryżowe i panierować je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Arancini należy smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju.

Porady

Arancini można również przygotować w wersji wegetariańskiej. Warto wiedzieć, że arancini wegetariańskie poza warzywami może mieć w środku ser. Świetnie smakują ryżowe kulki z mozzarellą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Notka redakcyjna

Arancini to włoska przekąska pochodząca z Sycylii. Nadziewane arancini mają wiele różnorodnych smaków. Najczęściej faszeruje się je rybami, owocami morza, warzywami albo mięsnym ragu. Arancini świetnie smakują z dodatkiem awokado lub pasty orzechowej. Arancini można przygotować z ryżu ugotowanego na parze. Ważne, aby był wystarczająco zwarty i dał się łatwo formować w kulki. Porcje ryżu do arancini można nabierać za pomocą łyżki do lodów. To zdecydowanie usprawni przygotowanie włoskiego arancini. Kulki arancini można we Włoszech spotkać również jako rodzaj deseru. Wtedy wnętrze napakowane jest słodkimi składnikami np.: owocami lub bakaliami. 

Włoskie arancini to także doskonały sposób na wykorzystanie składników, które zostały na przykład z obiadu. Ugotowany ryż z sosem mięsnym po obtoczeniu w panierce i usmażeniu nabierze pożądanej chrupkości i będzie jeszcze bardziej kusił smakiem. Tak przygotowane arancini można podać z ostrym sosem tabasco, z sosem jogurtowym lub sosem czosnkowym. Arancini z dipem w stylu greckich tzatzików także będzie stanowić interesującą w smaku przekąskę. Arancini to także sposób na przystawkę serwowaną w gronie znajomych lub na spotkaniu rodzinnym.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować