Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam. Wypróbuj przepis na arancini z mięsem mielonym.
4.48 (206 ocen)
Porady
Arancini można również przygotować w wersji wegetariańskiej. Warto wiedzieć, że arancini wegetariańskie poza warzywami może mieć w środku ser. Świetnie smakują ryżowe kulki z mozzarellą.
Arancini to włoska przekąska pochodząca z Sycylii. Nadziewane arancini mają wiele różnorodnych smaków. Najczęściej faszeruje się je rybami, owocami morza, warzywami albo mięsnym ragu. Arancini świetnie smakują z dodatkiem awokado lub pasty orzechowej. Arancini można przygotować z ryżu ugotowanego na parze. Ważne, aby był wystarczająco zwarty i dał się łatwo formować w kulki. Porcje ryżu do arancini można nabierać za pomocą łyżki do lodów. To zdecydowanie usprawni przygotowanie włoskiego arancini. Kulki arancini można we Włoszech spotkać również jako rodzaj deseru. Wtedy wnętrze napakowane jest słodkimi składnikami np.: owocami lub bakaliami.
Włoskie arancini to także doskonały sposób na wykorzystanie składników, które zostały na przykład z obiadu. Ugotowany ryż z sosem mięsnym po obtoczeniu w panierce i usmażeniu nabierze pożądanej chrupkości i będzie jeszcze bardziej kusił smakiem. Tak przygotowane arancini można podać z ostrym sosem tabasco, z sosem jogurtowym lub sosem czosnkowym. Arancini z dipem w stylu greckich tzatzików także będzie stanowić interesującą w smaku przekąskę. Arancini to także sposób na przystawkę serwowaną w gronie znajomych lub na spotkaniu rodzinnym.
Komentarze