Ciasto " Niebo w Gębie"

4.2 (10 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do takich przepisów jak ten chętnie wracam, mimo że trochę go zmieniłam to smak pozostał ten sam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    1 jajko
    3 żółtka
    10 dag masła
    10 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    Sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka masła
    Woda
    1 galaretki cytrynowe

    Masa orzechowa:
    25 dag orzechów
    1 szklanka mleka
    15 dag cukru
    20 dag masła

    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    10 dag masła

    Forma:
    22/32 cm
Wystaw ocenę:

4.2 (10 ocen)

Ciasto " niebo w gębie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec placki. Pieczenie ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i s trzech na tarce o grubych oczkach, dodać masło i delikatnie podlać wodą, dusić aż jabłka zmiękną. Do jabłek dodać galaretki w dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Masę jabłkowa wyłożyć na 1 placek i przykryć drugim plackiem kruchym, wstawić do lodówki do zastygniecia.
  • 3. Masa orzechowa:
    Mleko zagotować z cukrem, dodać orzechy i chwilę smażyć ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Masło utrzeć partiami dodawać masę orzechową po czym wyłożyć na ciasto i przykryć 3 plackiem.
  • 4. Polewa:
    Wide zagotować z cukrem, zestawić z ognia dodać masło i energicznie mieszać aż masło się rozpuści, następnie dodać kakao i również mieszać do momentu pozbycia się grudek, wyłożyć na ciasto.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować