Ciasto " niebo w gębie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec placki. Pieczenie ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i s trzech na tarce o grubych oczkach, dodać masło i delikatnie podlać wodą, dusić aż jabłka zmiękną. Do jabłek dodać galaretki w dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Masę jabłkowa wyłożyć na 1 placek i przykryć drugim plackiem kruchym, wstawić do lodówki do zastygniecia.
3.Masa orzechowa:
Mleko zagotować z cukrem, dodać orzechy i chwilę smażyć ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Masło utrzeć partiami dodawać masę orzechową po czym wyłożyć na ciasto i przykryć 3 plackiem.
4.Polewa:
Wide zagotować z cukrem, zestawić z ognia dodać masło i energicznie mieszać aż masło się rozpuści, następnie dodać kakao i również mieszać do momentu pozbycia się grudek, wyłożyć na ciasto.
Komentarze