Niebo w gębie

4.51 (150 ocen)

  • 40 min

Lekkie ciasto, które pozwala poczuć się jak w niebie :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 l mleka, 1 szklanka śmietany, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 masło roślinne, zapach rumowy, cytryna, galaretka, biszkopty, kakao, banan
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić trzepaczką i dodać śmietanę. Mleko zagotować, dodać przygotowaną masę jajeczną. Gotować do chwili powstania gęstej masy przypominającej twaróg. Ostudzić i przecedzić.
  • 2. Masło utrzyj z cukrem, małymi porcjami dodawaj przygotowaną w punkcie 1 masę, miksuj. Dodaj sok z cytryny i aromat rumowy. Masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao (ilość do smaku, tak by warstwy różniły się kolorem).
  • 3. Tortownicę wyłóż biszkoptami, nasącz. Przełóż warstwy tka by się ze sobą nie zmieszały. Ułóż pokrojonego banana. Zalej ciasto ostudzoną, tężejącą galaretką.

Porady

Gotowych biszkoptów używam gdy chce przygotować ciasto szybko. Zwykle piekę domowy biszkopt w tortownicy dla jeszcze lepszego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować