Niebo w gębie

4.5 (179 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To wyśmienite ciasto jest moim popisowym deserem, uwielbia je szczególnie moja 9-letnia córeczka.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja-biszkopt: 6 sztuk
    - mąka tortowa-biszkopt: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana-biszkopt: 0.5 szklanki
    - cukier kryształ-biszkopt: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia - czubata łyżeczka-biszkopt: 1 łyżeczka
    - śmietana 30%-masa: 400 mililitrów
    - jogurt naturalny-masa: 400 mililitrów
    - galaretka pomarańczowa-masa: 1 sztuka
    - galaretka wiśniowa-masa: 1 sztuka
    - Brzoskwinie z puszki (połówki)-masa: 1 sztuka
    - ciemne winogrona-masa: 30 dekagramów
    - żelatyna rozpuszczona w 4 łyzkach wody-masa: 1 łyżka
    - cukier puder do dekoracji: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt-Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy.Ciasto wlewamy do wysmarowanej formy i pieczemy 30-40min 160-180C
  • 2. Masa-Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance wody po czym wlewamy do głębokiego talerza po zastygnięciu kroimy w kostkę.Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 0,75 szklanki wody, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Ubijamy śmietanę, dodajemy jogurt, tężejącą galaretkę, brzoskwinię pokrojoną w małe kawałki, pokrojone winogrona i galaretkę pokrojoną w kostkę, mieszamy.
  • Niebo w gębie 3. Biszkopt przekroić wzdłuż.Spodnią część biszkoptu nasączamy syropem z brzoskwiń (0,5szklanki), po czym wykładamy masę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Wierzch biszkoptu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować