Pierniczki glazurowane

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne pierniczki nie tylko na święta. Zapewniam, że znikają bardzo szybko.

  • 45 min

Składniki:


  • 130 g śmietany 18%
    1 jajko
    200 g cukru
    1/2 łyżeczki sody
    330 g mąki
    1 łyżka kakao
    opakowanie przyprawy do piernika
    sok z 1 cytryny
    cukier puder

Pierniczki glazurowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, cukier i sodę. Za pomocą blendera* (końcówka z trzepaczką) lub ręcznie wymieszać składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce.
  • 3. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min.
  • 4. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy