Naleśnikowe waniliowe kwiaty z dżemem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Naleśniki inaczej bo w postaci kwiatów z dżemem smakują wyśmienicie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 jajko
    około 250-300 g mąki
    150 ml mleka
    około 80 ml wody
    1 łyżka cukru
    1 opakowoanie cukru waniliowego
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    cukier puder do oprószenia
    olej do smażenia
    dżem - u mnie brzoskwiniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Naleśniki Przekąski

Naleśnikowe waniliowe kwiaty z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formujemy z ciasta  kwiaty 1. Jajko wbić do miski, dodać cukry, olej , mleko, wodę , szczyptą soli, wymieszać a następnie dodawać stopniowa mąkę.
    Kiedy ciasto zacznie robić się geste , przełożyć na stolnicę, dodać resztę mąki i wyrobić rękoma gładkie i elastyczne ciasto.
    Rozwałkować , wykrawać za pomocą kubka koła . Na środku zrobić wgłębienie ( np za pomocą kieliszka) po bokach wykonać w odstępach nożem rozcięcia i spłaszczyć je palcami na końcach, tak by przypominały kwiaty.
    W wysokim rondlu rozgrzać olej i kolejno smażyć na rumiano z obu stron kwiaty. (
    Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru oleju,
    Przed podaniem we wgłębieniu każdego kwiatka umieścić trochę dżemu,
    Smacznego.

Porady

kwiaty podczas smażenia powinny byc całe zanurzone w tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować