Naleśniki inaczej bo w postaci kwiatów z dżemem smakują wyśmienicie.
40 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1 jajko
około 250-300 g mąki
150 ml mleka
około 80 ml wody
1 łyżka cukru
1 opakowoanie cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
dżem - u mnie brzoskwiniowy
Naleśnikowe waniliowe kwiaty z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko wbić do miski, dodać cukry, olej , mleko, wodę , szczyptą soli, wymieszać a następnie dodawać stopniowa mąkę.
Kiedy ciasto zacznie robić się geste , przełożyć na stolnicę, dodać resztę mąki i wyrobić rękoma gładkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkować , wykrawać za pomocą kubka koła . Na środku zrobić wgłębienie ( np za pomocą kieliszka) po bokach wykonać w odstępach nożem rozcięcia i spłaszczyć je palcami na końcach, tak by przypominały kwiaty.
W wysokim rondlu rozgrzać olej i kolejno smażyć na rumiano z obu stron kwiaty. (
Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru oleju,
Przed podaniem we wgłębieniu każdego kwiatka umieścić trochę dżemu,
Smacznego.
Porady
kwiaty podczas smażenia powinny byc całe zanurzone w tłuszczu.
Komentarze