Karnawałowe kwiaty chrustowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

polecam:) pachnace wanilią , smaczne i szybkie:) na karnawał i nie tylko:)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka drobnego cukru
    1 łyzeczka cukru z prawdziwa wanilią
    1 jajko
    2 żółtka
    30 g masła schłodzonego
    1 łyzka gęstej śmietany
    1 łyzka rumu
    szczypta soli
    konfitura lub dzem z owocami- u mnie dzem wisniowy z kawałkami owoców
    cukier puder do oprószenia kwiatów
    tłuszcz do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Karnawałowe kwiaty chrustowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę wsypać na stolnicę , podac posiekane masło jajko, żółtka, śmietanę, rum, cukry i sól.
    Całość zagnieść na gładkie , jednolite ciasto.
    Ciasto schodzić w lodówce (wystarczy 15 minut.).
    Rozwałkować cienko, podsypując niewielką iloscia mąki.
    Wycinać różnej wielkosci koła (np. największe koło za pomoca szklanki, lub metalowej foremki do babeczek - ja uzyłam foremki dlatego najwieksze koła maja fale ; mniejsze za pomoca literatki i najmniejsze koło za pomocą kieliszka) każde kółko naciąć nożem w kilku miejscach w równych odstępach, pilnując, aby nie rozciąć listków do końca. Sklejać ze sobą za pomocą odrobiny białka, przyciskając wszystkie warstwy na raz palcem w środku kwiatka.
    2. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu) z obu stron na złocisto.
    Po usmażeniu odsączyć na papierowym reczniku.
    W każdy środek kwiatuszka włozyc odrobinie dzemu , lub owoców z dżemu. Całośc oprószyc cukrem pudrem,
    smacznego:)

Porady

wyszło mi 22 sztuki polecam dzem z owocami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (10 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karnawałowe kwiaty

To może cię zainteresować