Karnawałowe kwiaty chrustowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę wsypać na stolnicę , podac posiekane masło jajko, żółtka, śmietanę, rum, cukry i sól.
Całość zagnieść na gładkie , jednolite ciasto.
Ciasto schodzić w lodówce (wystarczy 15 minut.).
Rozwałkować cienko, podsypując niewielką iloscia mąki.
Wycinać różnej wielkosci koła (np. największe koło za pomoca szklanki, lub metalowej foremki do babeczek - ja uzyłam foremki dlatego najwieksze koła maja fale ; mniejsze za pomoca literatki i najmniejsze koło za pomocą kieliszka) każde kółko naciąć nożem w kilku miejscach w równych odstępach, pilnując, aby nie rozciąć listków do końca. Sklejać ze sobą za pomocą odrobiny białka, przyciskając wszystkie warstwy na raz palcem w środku kwiatka.
2. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu) z obu stron na złocisto.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym reczniku.
W każdy środek kwiatuszka włozyc odrobinie dzemu , lub owoców z dżemu. Całośc oprószyc cukrem pudrem,
smacznego:)
Komentarze