Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kwiaty czarnego bzu, kwitnące w maju i w czerwcu można wykorzystać do przygotowania smacznego obiadu lub deseru. Smażone w cieście naleśnikowym kwiaty bzu, to danie pachnące i smaczne. Można w nim wyczuć wyraźny i przyjemny smak kwiatów. Do smażenia zrywamy całe baldachy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
    1 jajko
    łyżka śmietany
    kilkanaście baldachów czarnego bzu
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Naleśniki

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy mąkę z wodą, jajkiem i śmietaną.
    Baldachy czarnego bzu nie wymagają mycia, usuwamy z nich jedynie owady.

    Zanurzamy kwiaty bzu w cieście naleśnikowym, chwilę trzymamy za łodyżki, aby nadmiar ciasta spłynął, a następnie smażymy kwiaty na rozgrzanym tłuszczu.

    Wystające zielone pędy możemy obciąć w trakcie lub jeśli wolimy odrywać w trakcie jedzenia.

    Czarny bez w cieście naleśnikowym możemy posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem z mniszka.

Porady

Uwaga: wszystkie części rośliny w stanie surowym spożyte w większej ilości są trujące. Te trujące właściwości niszczy wysoka temperatura.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować