Naleśniki z warzywami zapiekane

3.38 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie bezmięsne. Bardzo smaczne.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej z górką
    3 jajka
    szklanka mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    szczypta cukru
    1/3 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    olej rzepakowy do smażenia
    farsz:
    3 cebule
    6 ząbków czosnku
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    3 marchewki
    1/4 selera
    3 papryki czerwone
    5 liści kapusty pekińskiej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżeczka cukru
    przyprawa staropolska 10 g ( majeranek, oregano, tymianek, imbir, kminek, )
    łyżeczka słodkiej papryki
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    2-3 łyżki płatków owsianych
    sos do zapieczenia dwóch naleśników:
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżki śmietany 18 %
    ok 60 g sera żółtego radamer startego na tarce

    małe pomidorki
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3.38 (8 ocen)

Naleśniki z warzywami zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać olej rzepakowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min.
    Patelnię delikatnie posmarować olejem rzepakowym.
    Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni.
    Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pokrojony drobno czosnek.
    Dodać na patelnię pokrojone w kostkę papryki. Pozbawione wcześniej gniazd nasiennych. Mieszać.
    Teraz marchewki i seler starte na tarce do warzyw. Dusić na wolnym ogniu.
    Dodać liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowane.
    Zalać całość szklanką wrzątku. Dusić do miękkości warzyw.
    Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, słodką paprykę, pieprz młotkowany, przyprawę staropolską i sól do smaku.
    Na koniec dodać płatki owsiane jeśli masa jest bardzo wilgotna. Jeśli nie, to płatki można pominąć. Masa nie powinna ociekać płynem.
    Na każdy naleśnik nakładać porcję warzyw i składać w kopertę lub tak jak krokiety.
    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Naleśniki przykryć sosem z ketchupu, śmietany i sera żółtego.
    Na wierzchu można poukładać małe pomidorki.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 min.
    Podawać ciepłe udekorowane pomidorkami i posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego

Porady

Wyszło mi 12 naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować