Naleśniki Z Twarogiem Pod Pierzynką Budyniową Z Sosem Pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta propozycja na drugie danie lub podwieczorek, na nawet i na weekendowe śniadanie.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na patelnię o średnicy 20-24 cm

    Ciasto:
    1 szkl mąki pszennej tortowej
    2 jajka kl L
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka cukru zwykłego
    szczypta soli
    1/2 szkl wody gazowanej
    3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego
    2 łyżeczki roztopionego masła
    Farsz:
    300 g twarogu z kostki
    1 łyżka cukru waniliowego lub pomarańczowego
    2 łyżki cukru zwykłego
    5 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
    Masa budyniowa:
    150 ml śmietanki 30 %
    1 jajko
    1 łyżka budyniu w proszku bez cukru
    1-2 łyżki cukru pudru
    Sos pomarańczowy:
    1 pomarańcza obrana za skórki i wyfiletowana
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego
    sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki zapiekane

Naleśniki z twarogiem pod pierzynką budyniową z sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto roztrzepujemy bądź miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15-20 minut.
    2. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrami i śmietanką.
    3. Następnie do rondelka lub na patelnię dajemy masło, roztapiamy je, dodajemy cukier oraz sok z pomarańczy i całość podgrzewamy aż zgęstnieje, na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy.
    4. Składniki na masę budyniową roztrzepujemy ze sobą i odstawiamy.
    5. Na rozgrzaną patelnię dałam ociupinkę oleju i go roztarłam.
    6. Następnie wylewam porcje ciasta i smażę naleśniki.
    Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas usmażenia wszystkich naleśników.
    8. Gotowe naleśniki smarujemy twarogiem i układamy długością jeden obok drugiego w patelni lub nie dużym naczyniu żaroodpornym.
    9. Następnie zalewamy masą budyniową i wstawiamy do piekarnika na 200 stop i pieczemy przez około 30 minut.
    Przed podaniem na stół naleśniki polewamy sosem z kawałkami pomarańczy. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować