Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

4 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    3 jajka

    Ser:
    25 dag twarogu
    25 dag serka homogenizowanego
    2 żółtka
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżka proszku budyniowe go
    1/4 szklanki śmietanki

    Sos budyniowy:
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1 1/2 łyżki budyniu waniliowego
    200 ml śmietany

    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4 (9 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki zapiekane

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Podane składniki zmiksować na gładką masę, miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut. Patelnie nasmarować tłuszczem i za pomocą łyżki wiązowej nabierać ciasto i wylewać na rozgrzaną patelnię jednocześnie rozprowadzając na całą powierzchnię. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
  • 2. Farsz serowy:
    Ser rozetrzeć widelcem lub zetrzeć na tarce, połączyć z resztą składników smarować każdy naleśnik po czym zwinąć w rulon lub w kopertę. Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Sos budyniowy:
    Wszystkie składniki zmiksować i wyłożyć na naleśniki. Zapiekać 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem .

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować