Naleśniki z serkiem, chrupkimi gwiazdkami i wiśniami straciatella

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naleśniki kojarzą mi się zawsze z kuchnią babci, od drzwi czuć było zapach ich smażenia.Ja ciasto naleśnikowe urozmaiciłam i powstało z trzech rodzai mąk-kukurydzianej, pszennej i kokosowej :)Wyszły puszyste i mięciutkie a nadzienie tylko dodało im smaku, jak dla mnie poezja!!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki kukurydzianej
    1/4 szklanki mąki kokosowej
    2 szklanki mleka
    4 jajka
    ok.1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    45 dag twarożku kremowego
    16 g cukru waniliowego
    4 łyżki mleka lub śmietany
    1 łyżka cukru-można dać więcej
    1 szklanka wiśni straciatella w żelu
    4 łyżki chrupkich gwiazdek czekoladowych
    melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki z serkiem, chrupkimi gwiazdkami i wiśniami straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pha49m 1. Ciasto:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy sól, olej, wlewamy mleko oraz wodę, wsypujemy wymieszane ze sobą mąki, miksujemy na jednolite gładkie ciasto.
    Odstawiamy na 20 minut, aby mąka napęczniała, po czym na patelni smażymy cienkie placki.
  • image-1yr5jdr 2. Nadzienie:
    Twarożek ucieramy z cukrem oraz mlekiem lub śmietaną, do utartej masy wsypujemy chrupkie gwiazdki,mieszamy delikatnie łyżką.Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach, zawijamy w rulony. Przed podaniem polewamy wiśniami straciatella w żelu, dekorujemy melisą i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kokosowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować