Naleśniki straciatella

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo dobre naleśniki staraciatella z nadzieniem z sera z kostki wymieszanego z tartą czekoladą z odrobiną miodu. Podane z bitą śmietaną i tartą czekoladą będą budziły zachwyt :) Świetnie smakują też z dodatkiem kwaśnego dżemu, np. wiśniowego.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mleka
    1 duże jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1/4 szklanki wody

    nadzienie:
    350 g sera białego w kostce
    1/4 szklanki mleka
    2-3 czubate łyżka cukru
    1 łyżeczka miodu
    5 kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Ser

Naleśniki straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, cukier, sól i wodę, zmiksować. Odstawić na ok. 15 minut, smażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Do sera wlać mleko, dodać cukier i miód, zmiksować blenderem. Wsypać startą czekoladę, wymieszać. Podzielić na 8 części, smarować na połowie każdego naleśnika, składać w kopertę.
  • 3. Podawać z bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą, ewentualnie też z dowolnym kwaśnym dżemem, np. z czerwonej porzeczki lub wiśniowym. Świetnie będą smakować też ze świeżymi owocami
    Można je też odgrzewać z obu stron na maśle do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować