Naleśniki z serkiem straciatella i dżemem porzeczkowym

5 (184 ocen)

  • 50 min

Pyszne naleśniki na słodko które na pewno posmakują zarówno dużym jak i małym łasuchom.

  • 50 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    -1,5 szklanki mąki
    -1 jajko
    -1 szklanka tłustego mleka
    -1 łyżka oleju+odrobina do natłuszczenia patelni
    -0,5 szklanki zimnej wody
    -szczypta soli

    Nadzienie:
    -2 serki homogenizowane straciatella
    -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Naleśniki z serkiem straciatella i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypujemy sól. Dokładnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlewamy jeszcze odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki i jeszcze raz miksujemy. Odstawiamy ciasto na 20 minut na "odpoczynek"
  • 2. Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewamy porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to pół łyżki wazowej). Smażymy przez około pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.
  • 3. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w rulonik, a na wierzchu robimy kleksy z dżemu porzeczkowego.

Porady

Do naleśników można użyć ulubionej kombinacji smaków- ulubionego dżemu lub serka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować