Naleśniki z serkiem straciatella i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypujemy sól. Dokładnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlewamy jeszcze odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki i jeszcze raz miksujemy. Odstawiamy ciasto na 20 minut na "odpoczynek"
2.Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewamy porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to pół łyżki wazowej). Smażymy przez około pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.
3.Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w rulonik, a na wierzchu robimy kleksy z dżemu porzeczkowego.
Porady
Do naleśników można użyć ulubionej kombinacji smaków- ulubionego dżemu lub serka.
Komentarze