Naleśniki z truskawkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem trzcinowym (około 1,5 łyżeczki) - odstawiamy na chwilę.
2.PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko wymieszane z cukrem trzcinowym. Następnie wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki oleju i wszystko miksujemy. Odstawiamy na około 15 minut, aby ciasto mogło "popracować".
Po tym czasie dolewamy wodę mineralną i mieszamy.
3.Naleśniki smażymy już bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników*.
Usmażone naleśniki smarujemy słodkim serkiem twarogowym, na które układamy pokrojone truskawki, zawijamy i gotowe!
Z podanych proporcji wyszło mi 7 naleśników.
Życzę smacznego! :)
Porady
* Jeśli mamy zwykłą patelnię, dla pewności można ją delikatnie natrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju rzepakowego
Komentarze