Ser u nas ostatnio robię sama. Usmażyłam dość duże naleśniki, rozsmarowałam na nich ser, zawinęłam i pokroiłam w mniejsze naleśniczki i polałam roztopioną czekoladą. Ale pyszne!
2 godz.
Składniki:
Składniki na ser:
2 litry mleka 3,2%
500 ml śmietany 18%
3 jajka
1/2 szklanki cukru
100 g masła
3 łyżki rodzynek
Składniki na naleśniki: ok 6 dużych sztuk
150 g mąki
2 jajka
szklanka mleka
woda mineralna do
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Naleśniki z serem własnej robótki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser:
1. Zagotować 2 l mleka, gdy się zagotuje wlać śmietanę wymieszaną z jajkami i mieszać od czasu do czasu.
2. Gdy powstanie u góry ser, przecedzić całość przez sito i zostawić do ocieknięcia i ostygnięcia, ok 1,5 godziny.
3. Utrzeć w misce masło z cukrem na puch.
4. Powoli łyżką dodawać ser do masy, ucierać do połączenia składników.
5. Rodzynki sparzyć, odsączyć i połączyć z masą serową.
2.Naleśniki:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól.
Zmiksować składniki i odstawić na 15 minut.
Uzupełnić ciasto wodą, gdyż zgęstniało po odstawieniu, ale by miało konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na patelni z obu stron, uprzednio patelnię natłuszczając olejem.
Gdy wystygną, smarować serem i zawijać w ruloniki. Pokroić na mniejsze naleśniczki.
3.Stopić czekoladę , dodając mleko. Mieszać, do uzyskania gładkiej polewy. Polewać nimi naleśniczki.
Komentarze