Naleśniki z serem własnej robótki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ser u nas ostatnio robię sama. Usmażyłam dość duże naleśniki, rozsmarowałam na nich ser, zawinęłam i pokroiłam w mniejsze naleśniczki i polałam roztopioną czekoladą. Ale pyszne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ser:
    2 litry mleka 3,2%
    500 ml śmietany 18%
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    100 g masła
    3 łyżki rodzynek

    Składniki na naleśniki: ok 6 dużych sztuk
    150 g mąki
    2 jajka
    szklanka mleka
    woda mineralna do
    szczypta soli
    olej roślinny do smażenia

    Na polewę :
    1/2 tabliczki czekolady
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z serem własnej robótki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser:
    1. Zagotować 2 l mleka, gdy się zagotuje wlać śmietanę wymieszaną z jajkami i mieszać od czasu do czasu.
    2. Gdy powstanie u góry ser, przecedzić całość przez sito i zostawić do ocieknięcia i ostygnięcia, ok 1,5 godziny.
    3. Utrzeć w misce masło z cukrem na puch.
    4. Powoli łyżką dodawać ser do masy, ucierać do połączenia składników.
    5. Rodzynki sparzyć, odsączyć i połączyć z masą serową.
  • 2. Naleśniki:
    Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól.
    Zmiksować składniki i odstawić na 15 minut.
    Uzupełnić ciasto wodą, gdyż zgęstniało po odstawieniu, ale by miało konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na patelni z obu stron, uprzednio patelnię natłuszczając olejem.
    Gdy wystygną, smarować serem i zawijać w ruloniki. Pokroić na mniejsze naleśniczki.
  • 3. Stopić czekoladę , dodając mleko. Mieszać, do uzyskania gładkiej polewy. Polewać nimi naleśniczki.

Porady

Wspaniałe zarówno na ciepło, jak i na zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować