Naleśniki z serem

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Moje ulubione naleśniki z serem, możemy podać na obiad jak i na deser;)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    mleko - 2 szklanki
    mąka pszenna - 1,5 szklanki
    Jajko - 1 sztuka
    Sól - szczypta
    Nadzienie:
    ser biały twarogowy - 340 gram
    żółtko - 1 sztuka
    cukier waniliowy - 1 łyżka
    śmietana - 3 łyżki
    cukier - 2 łyżki
    Dekoracja:
    cukier puder - 2 łyżki
    dżem truskawkowy - 9 łyżeczek
    Smażenie:
    olej lub oliwa – 1 łyżeczka oliwy lub olej na jednego naleśnika
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy. dodajemy mąkę ciągle mieszając i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło. Teraz zrobimy nadzienie. Ser twarogowy (u mnie półtłusty) dajemy do miski, do niego wrzucamy żółtko, cukier waniliowy, cukier, i śmietanę. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Gdy wolicie gładką masę, wtedy dajcie wszystko do blendera i razem wymieszajcie do momentu aż powstanie gładka jednolita masa. Ja lubię gdy w nadzieniu są grudki twarogu;). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem i smażymy naleśnika. Postępujemy tak, aż skończy nam się ciasto. Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty, obsypujemy cukrem pudrem i na koniec dodajemy łyżeczkę dżemu truskawkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować