Kaszanka własnej produkcji

  • wyświetlono: 3928 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od teścia, w jego rodzinie sporo masarzy było, teraz emerytowani dzielą się swoją wiedzą.

13245297_1154231471275341_6923806707503637245_n
  • 180min

Składniki

•1 kg Serca wieprzowego
•1/2kg wątroby wieprzowej (można użyć mniej)
•1/2 kg podgardla lub boczku surowego
•20dkg słoniny
•majeranek do smaku
•2-3 ząbki czosnku
•sól, pieprz do smaku
•jelita ( u nas naturalne)
•2 szklanki krwi wieprzowej
•1kg kaszy jęczmiennej

Sposób przygotowania przepisu:

Kaszanka własnej produkcji

  • 1. Serce, wątrobę, podgardle płuczemy, usuwamy zbędne błony, następnie do wysokiego garnka wkładamy serce, gotujemy do miękkości. W połowie czasu gotowania dodajemy 3/4 podgardla lub boczku, resztę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • 2. W między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z wodą i odrobiną octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar soli.
  • 3. Wyciągamy wszystko z garnka, czyli serce wątróbkę, podgardle
  • 4. Przyprawiam wywar na końcu solą i pieprzem.
  • 5. Kasze gotujemy w wywarze - 2 części wywaru, 1 część kaszy.

  • zmielone podgardle słonina wątroba serce6. Wątrobę, podgardle, serce mielimy razem ze słoniną
  • kasza z krwią7. Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  • 8. Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)
  • przed parzeniem9. Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "kiełbaski".
  • parzenie10. 10.Parzymy kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszakaszankawątroba wieprzowapodgardlewłasny wyróbserce wieprzowekaszanka własnej produkcji

Komentarze

Podobne przepisy

Kurki marynowane we własnym sosie.

Dodane przez: weronika63

Kurki marynowane we własnym sosie

Kurki zrobione we własnym sosie...

image-1ifmep2

Dodane przez: Karolina88

Truskawki w soku własnym

smak lata :)

Czarne jagody w soku własnym

Dodane przez: Skotka

Czarne jagody w soku własnym

Nasze babcie podawały takie jagody...

jagody w soku własnym

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Jagody w soku własnym

Jagody to doskonały dodatek do...

czarne jagody w soku własnym

Dodane przez: rena123

Czarne jagody w soku własnym

Do deserów i ciast, do herbatki...

Pomidory w sosie własnym

Dodane przez: Beata12

Pomidory w sosie własnym jak z puszki

Krojone pomidory które można użyć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE