Naleśniki z serem , chałwą i owocami zapiekane pod aromatyczną kruszonką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane naleśniki robiłam po raz pierwszy -ale nie ostatni . Bogato nadziane naleśniki ukryły się pod smakowitą kruszonką i stały się doskonałym posiłkiem dla domowników . Ich aromat jeszcze długo po zjedzeniu unosił się po kuchni .

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    Kruszonka:
    7 dag. masła
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    ok. 400 g. serka typu włoskiego Capri
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    szczypta soli
    2 brzoskwinie
    maliny i borówki
    ok. 50 g. chałwy
    forma do zapiekania posmarowana masłem
    olej do smażenia naleśników
    cukier puder do posypania
    owoce i listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Kruszonka Ser

Naleśniki z serem , chałwą i owocami zapiekane pod aromatyczną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z serem , chałwą i owocami zapiekane pod aromatyczną kruszonką 1. Składniki na naleśniki miksuję mikserem , nakrywam , odstawiam na ok. 20 minut , smażę na oleju naleśniki -ja wykorzystałam 4 , ale usmażyłam 5 .
  • Naleśniki z serem , chałwą i owocami zapiekane pod aromatyczną kruszonką 2. Składniki kruszonki zarabiam palcami aż powstaną grudki , wstawiam do lodówki .
  • Naleśniki z serem , chałwą i owocami zapiekane pod aromatyczną kruszonką 3. Ser rozcieram widelcem , dodaję jajka, śmietanę , cukry ,sól , mieszam na jednolitą masę . Na każdy naleśnik kładę porcje masy serowej , pokruszoną chałwę , borówki , maliny i cząstki obranej brzoskwini , zwijam w roladki .
  • Naleśniki z serem , chałwą i owocami zapiekane pod aromatyczną kruszonką 4. Naleśniki układam w formie , posypuję kruszonką , wstawiam do piekarnika , piekę 35 minut w temperaturze 180 stopni . Jeszcze gorące posypuję cukrem pudrem , dekoruje owocami i listkami mięty , podaję .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować