NALEŚNIKI A'LA SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Naleśniki z nadzieniem jabłkowym pod bezą i kruszonką cynamonową z płatków owsianych, zapiekane w piekarniku. Coś pysznego! Ze zwykłych naleśników powstał deser a'la ciasto, który można pomylić z szarlotką

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    1 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżki oleju
    szczypta soli
    Nadzienie jabłkowe:
    ok. 1 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Beza:
    4 białka
    2/3 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Kruszonka:
    1 szklanka płatków owsianych
    2-3 łyżki mąki owsianej
    3-4 łyżki masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Naleśniki Kruszonka

Naleśniki a'la szarlotka z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż lekko zmiękną, ale nadal będą w całości.
    W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać. Na końcu dodajemy cynamon.
  • 3. Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym i zwijamy - najpierw boki składamy do środka (ale nie do końca jak na krokiety, tylko tak jak na zdjęciu poniżej - około 3-4 cm każdej strony), a następnie zwijamy w rulon. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 4. Beza:
    Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na naleśnikach.
  • 5. Kruszonka:
    Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i dodajemy masło. Blendujemy, aż składniki się połączą. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę owsianą, cukier puder oraz cynamon i wyrabiamy kruszonkę w dłoniach.
    Gotową kruszonką posypujemy bezę.
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 min. Studzimy.

Porady

Możemy użyć również gotowych jabłek w słoiku, tylko musimy mieć na uwadze, że będą one dużo słodsze niż te zrobione w domu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować