Naleśniki Napoleona

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wyjątkowe naleśniki, którymi podobno zajadał się sam Napoleon Bonaparte.

  • 15 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    1 szklanka mąki
    1 jajo
    olej

    Na farsz:
    30 dag mięsa gotowanego (np ,,resztki" z zupy czy z obiadu)
    1 cebula
    keczup

    Na ciasto:
    1 jajo
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki bułki tartej
    odrobina wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Naleśniki

Naleśniki napoleona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy naleśniki: wszystkie składniki łączymy mikserem, na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron.
  • 2. Przygotowujemy farsz:
    skręcamy mięso w maszynce
    cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni
    łączymy mięso i zeszkloną cebulę.
  • 3. Przygotowujemy ciasto: w głębokim talerzu lub miseczce łączymy wszystkie składniki (wystarczy wymieszać je widelcem).
  • 4. Każdy naleśnik smarujemy keczupem.
    Nakładamy 3 łyżki farszu i składamy naleśnika na pół.
    Otaczamy ciastem i smażymy z obu stron około 2 minuty.

Porady

Do farszu najlepiej wykorzystać mięso, które zostaje nam w lodówce - ,,resztki" z obiadów, mięso wrzucane do zupy. Naleśniku można smarować keczupem, musztardą lub ,,sosem" przygotowanym z połączenia obu tych składników. Do każdego naleśnika, oprócz farszu można włożyć plasterek żółtego sera. Naleśniki Napoleona świetnie smakują z wiosenną sałatką, przygotowaną z pomidora, ogórka i zielonej sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

5 (189 ocen)

5 (189 ocen)

naleśniki

akrobatka22 . 15 min

To może cię zainteresować