NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE

  • wyświetlono: 8267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kuchnia meksykańska należy do moich ulubionych. Uwielbia ją także moja mama, to ulubione naleśniki. Są sycące, kolorowe, pikantne i bardzo smaczne.

Cukiereczek

Składniki

• NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
• 4 jajka,
• 4 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka soli,
• 3 szklanki mleka,
• 3 szklanki wody,
• 4 łyżki oleju,
• NADZIENIE:
• 600g mięsa mielonego wieprzowego,
• 1 cebula,
• 1 papryczka chili,
• 1 puszki kukurydzy,
• 1 puszka czerwonej fasoli,
• 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
• 3 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich,
• Sól,
• Pieprz,
• SOS:
• 800g pomidorów z puszki (2 puszki),
• 1 papryczki chili,
• 2 ząbki czosnku,
• Szczypta cukru,
• 1/2 łyżeczki oregano,
• Sól,
• Pieprz,
• DODATKOWO:
• 200g żółtego sera,
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE

  • 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. NADZIENIE: Na dużej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem całość przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Wówczas dodajemy posiekaną drobną papryczkę chili i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Smażymy razem 2 minuty. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawę meksykańską. Dusimy danie około 20 minut. Wówczas dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę z puszki oraz koncentrat. Mieszamy i dusimy jeszcze razem 5-10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdyby woda z sosu za szybko odparowała można podlać dodatkowo odrobiną wody. Powinniśmy otrzymać gęsty mięsny sos. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • 3. SOS: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Sos powinien zgęstnieć.
  • 4. Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je przygotowanym sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamięso mielonenaleśnikiobiadkuchnia meksykańska

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki meksykańskie

Dodane przez: iga1818

Gołąbki meksykańskie

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Meksykańskie burrito

Dodane przez: Marta – redaktor

Meksykańskie burrito

Meksykańskie burrito sprawdzi się...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Meksykański Raj

Malutkie kotleciki zatopione w...

potrawka meksykańska

Dodane przez: Aninka88

Potrawka meksykańska

Przepis dostałam od siostry

Meksykańska tortilla

Dodane przez: Paulina1507

Meksykańska tortilla

Bardzo lubimy z mężem jeść ostre...

Lasagne meksykańska

Dodane przez: AnetaJ

Lasagne meksykańska

Wersji na lasagne jest wiele, wszystko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE