Naleśniki "Kurkowy las"

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zielone ciasto naleśnikowe otula farsz pełen kurek - danie było zainspirowane sierpniowym lasem pełnym tychże grzybów, stąd jego nazwa.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na naleśniki:
    1 szklanka mąki pszennej tortowej lub mąki orkiszowej tortowej typ 450
    1 szklanka mleka
    2 łyżki oliwy + oliwa do smażenia
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    100 g szpinaku
    Na farsz:
    25 dag boczku
    50 dag kurek
    250 ml śmietany 30%
    1 cebula
    mały pęczek szczypiorku
    sól
    pieprz
    tymianek

    kulka sera mozzarella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki "kurkowy las" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyszczamy (mój sposób to zasypanie kurek solą i zalanie wrzątkiem, odstawienie grzybów na kilkanaście minut - to ułatwia oddzielenie grzybów od zanieczyszczeń), większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.

    Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Szpinak myjemy i osuszamy, przekładamy do blendera kielichowego i blendujemy z mlekiem. Uzyskany płyn przelewamy przez drobne sito, aby pozbyć się niezmiksowanych kawałków szpinaku. Zabarwione szpinakiem mleko miksujemy z przesianą mąką, solą, oliwą i jajkami. Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu.
  • Przygotowanie farszu kurkowego 2. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy.
    Boczek wrzucamy na suchą patelnię i smażymy. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, na patelnię wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurki i smażymy do miękkości. Farsz doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Do farszu dodajemy śmietanę 3. Do farszu dodajemy śmietanę, podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Do gęstego już farszu dodajemy posiekany szczypiorek, farsz doprawiamy do smaku.
  • Smażymy naleśniki szpinakowe 4. W czasie, gdy farsz się redukuje, smażymy naleśniki.
    Ciasto naleśnikowe krótko miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu, wlewamy porcję ciasta, smażymy z obu stron. Tak smażymy kolejno 4 naleśniki.
  • Naleśniki podgrzewamy pod warstewką sera 5. Na usmażone naleśniki wykładamy farsz (część farszu polecam zostawić na wierzch naleśników), zwijamy.
    Mozzarellę kroimy w plasterki. Plastry sera układamy na naleśnikach. Naleśniki zapiekamy lub podgrzewamy na patelni pod przykryciem do czasu rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować