Naleśniki "kurkowy las" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyszczamy (mój sposób to zasypanie kurek solą i zalanie wrzątkiem, odstawienie grzybów na kilkanaście minut - to ułatwia oddzielenie grzybów od zanieczyszczeń), większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Szpinak myjemy i osuszamy, przekładamy do blendera kielichowego i blendujemy z mlekiem. Uzyskany płyn przelewamy przez drobne sito, aby pozbyć się niezmiksowanych kawałków szpinaku. Zabarwione szpinakiem mleko miksujemy z przesianą mąką, solą, oliwą i jajkami. Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu.
2.Cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy.
Boczek wrzucamy na suchą patelnię i smażymy. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, na patelnię wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurki i smażymy do miękkości. Farsz doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
3.Do farszu dodajemy śmietanę, podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Do gęstego już farszu dodajemy posiekany szczypiorek, farsz doprawiamy do smaku.
4.W czasie, gdy farsz się redukuje, smażymy naleśniki.
Ciasto naleśnikowe krótko miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu, wlewamy porcję ciasta, smażymy z obu stron. Tak smażymy kolejno 4 naleśniki.
5.Na usmażone naleśniki wykładamy farsz (część farszu polecam zostawić na wierzch naleśników), zwijamy.
Mozzarellę kroimy w plasterki. Plastry sera układamy na naleśnikach. Naleśniki zapiekamy lub podgrzewamy na patelni pod przykryciem do czasu rozpuszczenia sera.
Komentarze