Sos kurkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszny kremowy sos kurkowy idealny do dań z mięsem, polecany na święta

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 200 g kurek,
    - 1/2 szklanki śmietanki 30%,
    - 1 cebula,
    - garść natki pietruszki,
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
    - 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
    - odrobina soku z cytryny,
    - 2 łyżki masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki myjemy/płuczemy, większe przekrajamy na połówki. Cebulę kroimy w kostkę. Na 2 łyżkach masła na rozgrzanej patelni dusimy cebulę. Gdy za bardzo się zarumieni możemy podlać odrobiną wody, do odparowania, solimy. Następnie wrzucamy kurki, dusimy je ok 5-10 min. Na koniec dodajemy śmietankę, oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Dusimy do zredukowania i zgęstnienia jej ok. 5-10 min. (średni ogień). Doprawiamy do smaku: sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować