Kremowa i aromatyczna zupa krem z kurek. Składa się z niewielu składników i szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 ziemniaki
200 g kurek
1-1,5 l bulionu
100 ml śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
natka pietruszki
grzanki
1.Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian.
2.W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie dodajemy kurki. Smażymy jeszcze przez 2 min. i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
3.Kilka kurek wyciągamy do dekoracji. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Zupę możemy podać z grzankami i posiekaną natką pietruszki oraz odłożonymi kurkami.
Komentarze