KREM KURKOWY

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowa i aromatyczna zupa krem z kurek. Składa się z niewielu składników i szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 ziemniaki
    200 g kurek
    1-1,5 l bulionu
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian.
  • 2. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie dodajemy kurki. Smażymy jeszcze przez 2 min. i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 3. Kilka kurek wyciągamy do dekoracji. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Zupę możemy podać z grzankami i posiekaną natką pietruszki oraz odłożonymi kurkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować