Sos serowo-kurkowy

4.49 (187 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kurki i wszystko co można z nimi przyrządzić. Sos kurkowy z nutą serową nada się zarówno do kluseczek śląskich, kopytek jak i makaronu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 mała cebulka
    - 2 łyżki masła
    - 200 g kurek
    - 200 ml śmietanki 30%
    - 1 serek topiony śmietankowy (trójkącik)
    - sól, pieprz, gałka muszkatałowa
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody zimnej
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos serowy Sos grzybowy

Sos serowo-kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy na masełku pokrojoną w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy umyte kurki i wszystko razem podsmażamy ok 10 minut. Dodajemy śmietankę oraz serek topiony. Kiedy sos zacznie się gotować w szklance do wody dodajemy łyżeczkę mąki i wlewamy do sosu. Sos delikatnie zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Podajemy z makaronem, kopytkami albo kluskami śląskimi. Możemy udekorować świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować