Sos kurkowy z ziemniakami

4.5 (179 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli mamy sezon na świeże kurki to w moim domu nie może zabraknąć ich w formie przepysznego sosu kurkowego z ziemniakami. Zimą tez się nimi degustuję, bo spora porcję kurek mrożę.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g grzybów kurek
    duża cebula
    masło
    sól i pieprz do smaku
    mąka
    0,5 litra bulionu
    250ml śmietany 30%
    koperek
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos grzybowy

Sos kurkowy z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurki 1. Grzyby oczyścić,umyć i pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże. Na patelni rozgrzać masło,Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić około minuty na maśle. Po minucie dodaj grzyby. Kurki smażymy do czasu całkowitego odparowania wody. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem pod koniec smażenia.
  • sos 2. Do garnka wkładam 3 łyżki masła, rozpuszczam, dodaję 2 łyżki mąki i energicznie mieszam rózgą. Po chwili podlewam gorącym bulionem aż do rozpuszczenia grudek.
  • sos kurkowy 3. Do tak przygotowanej zasmażki dodaję śmietanę i doprawiam do smaku. Na koniec wrzucam podsmażone kurki, posiekany koperek i gotuję około 5 minut na małym ogniu.
    Sos kurkowy podaję z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Koper Kurki Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować