Jeśli mamy sezon na świeże kurki to w moim domu nie może zabraknąć ich w formie przepysznego sosu kurkowego z ziemniakami. Zimą tez się nimi degustuję, bo spora porcję kurek mrożę.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400g grzybów kurek
duża cebula
masło
sól i pieprz do smaku
mąka
0,5 litra bulionu
250ml śmietany 30%
koperek
ziemniaki
Sos kurkowy z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić,umyć i pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże. Na patelni rozgrzać masło,Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić około minuty na maśle. Po minucie dodaj grzyby. Kurki smażymy do czasu całkowitego odparowania wody. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem pod koniec smażenia.
2.Do garnka wkładam 3 łyżki masła, rozpuszczam, dodaję 2 łyżki mąki i energicznie mieszam rózgą. Po chwili podlewam gorącym bulionem aż do rozpuszczenia grudek.
3.Do tak przygotowanej zasmażki dodaję śmietanę i doprawiam do smaku. Na koniec wrzucam podsmażone kurki, posiekany koperek i gotuję około 5 minut na małym ogniu.
Sos kurkowy podaję z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarze