Naleśniki faszerowane młodą kapustą zasmażaną z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy, płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy, gotujemy do miękkości.
2.Z podanych składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe. Ja dodaję do ciasta ok. 2 łyżki oleju i smażę naleśniki na patelni teflonowej już nie dodając oleju. Ważne by ciasto "odpoczęło" ok. 40 minut zanim zacznie się smażyć naleśniki.
3.Miękką kapustę odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy grubszy "plaster" smalcu i podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dodajemy do kapusty. Do pozostałego po smażeniu kiełbasy smalcu dodajemy ok. łyżkę mąki i robimy zasmażkę cały czas mieszając po czym dodajemy do kapusty. Dodajemy drobno posiekany pęczek koperku. Dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Smażymy naleśniki.
5.Na każdy naleśnik wykładamy kapustę i zwijamy w rulonik. Podajemy na ciepło. Naleśniki smakują jeszcze lepiej chrupiące, podpieczone na patelni.
Komentarze