Naleśniki faszerowane młodą kapustą zasmażaną z kiełbasą

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Młoda kapusta zasmażana z kiełbasą, podana w niecodzienny sposób-w naleśnikach.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
    2 jajka
    sól
    pieprz
    posiekany koperek
    odrobina oleju

    Farsz:

    główka młodej kapusty
    1 długa kiełbasa
    sól
    pieprz
    pęczek koperku
    smalec
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki faszerowane młodą kapustą zasmażaną z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy, gotujemy do miękkości.
  • 2. Z podanych składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe. Ja dodaję do ciasta ok. 2 łyżki oleju i smażę naleśniki na patelni teflonowej już nie dodając oleju. Ważne by ciasto "odpoczęło" ok. 40 minut zanim zacznie się smażyć naleśniki.
  • 3. Miękką kapustę odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy grubszy "plaster" smalcu i podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dodajemy do kapusty. Do pozostałego po smażeniu kiełbasy smalcu dodajemy ok. łyżkę mąki i robimy zasmażkę cały czas mieszając po czym dodajemy do kapusty. Dodajemy drobno posiekany pęczek koperku. Dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Smażymy naleśniki.
  • 5. Na każdy naleśnik wykładamy kapustę i zwijamy w rulonik. Podajemy na ciepło. Naleśniki smakują jeszcze lepiej chrupiące, podpieczone na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować