Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem

4.5 (199 ocen)

Naleśniki lubią wszyscy (a zwłaszcza dzieci)! Można je podać na mnóstwo sposobów. Proponuje nadzianie ich zasmażaną kapusta kiszoną i kurczakiem. Będzie pysznie!

Składniki:

  • naleśniki:
    3 jajka
    3 szklanki mąki
    3 szklanki pełnego mleka
    szklanka wody gazowanej
    łyżeczka soli
    łyżka oleju
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    zasmażana kapusta:
    900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
    duża czerwona cebula
    łyżka smalcu
    łyżka masła
    pieprz

    kurczak:
    500g piersi z kurczaka
    łyżka masła
    łyżka oliwy z oliwek
    sól, czarny pieprz, curry
    pół średniej cukinii
    szklanka bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta poza białkami wkładamy do misy miksera i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie łączymy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z posmarowanej oliwą do zarumieniania z obu stron.
  • 2. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  • 3. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy a gdy się ogrzeje dodać łyżkę masła. na tłuszczu podsmażyć pierś z kurczaka doprawiając solą, świeżo mielonym pieprzem oraz curry. Gdy białko się zetnie dodać pokrojona w kostkę cukinie i wlać szklankę buliony drobiowego. Gotować jeszcze około 8-10 minut.
  • 4. Na naleśniki wykładać warstwę kapusty a na nią pieś z kurczaka. zawijać w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiec prze 10 minut w 160 stopniach C.

Porady

Patelnię smaruję pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Nigdy nie leje oliwy bezpośrednio na patelnię, a by naleśniki nie były zbyt tłuste. Ciasto na naleśniki powinno być rzadkie tak aby dało się szybko rozprowadzić równą, cienką warstwą na patelni. Najlepiej nakładać je tą samą nabierką tak aby ilość cista na każdy naleśnik była taka sama. Zapiekając naleśniki możemy polać je sosem beszamelowym lub pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować