Zupa z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami

4.5 (162 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, niezwykle aromatyczna zupa z młodej kapusty. Zupa wychodzi lekka a zarazem sycąca, dzięki kiełbasie. Przygotowałam ją na domowym rosole z kurczaka i indyka dzięki czemu jej smak jest wyśmienity.

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l. rosołu lub bulionu
    3/4 główki młodej kapusty
    2 marchewki
    6 ziemniaków
    4 mięsiste pomidory
    0,5 kg cienkiej kiełbasy np. myśliwskiej
    2 cebule
    2-3 łyżki masła klarowanego
    1 pęczek kopru
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane , umyte ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki/półplasterki.
    W garnku podgrzać rosół, wrzucić pokrojone warzywa, gotować na pół miękko.
  • 2. W między czasie cebule posiekać drobno, kiełbasę pokroić w półplasterki.
    Kapustę poszatkować, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić kiełbasę z cebulą, dodać kapustę , smażyć do momentu aż stanie się szklista.
    Na koniec dołożyć pomidory oraz posiekany drobno koperek dusić do momentu odparowania większości płynu.
  • 3. Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą, gdyby wyszła za gęsta dolać wody lub rosołu.
    Gotować do miękkości warzyw, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować