Karkówka w sosie

5 (185 ocen)

  • 60 min

Jaki macie najprostszy sposób na karkówkę? Moim zdaniem najłatwiej przyrządzić ją tak, jak pokazuję poniżej. Mięso będzie pysznie doprawione, w trakcie duszenia sos zrobi się właściwie sam, a wszystko nie będzie trwało dłużej niż godzinkę - czyli ideał :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    2 ładne kotlety z karkówki wieprzowej
    1-2 łyżki delikatnej musztardy, u mnie miodowa
    1 łyżeczka smalcu (można zastąpić łyżką oleju)
    1 cebula
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kotlety karkowe (grube na ok. 1 cm) smaruję z obu stron musztardą, lekko ją wcieram i odstawiam mięso na godzinę do lodówki. Na patelni rozpuszczam smalec, układam kotlety i pod przykryciem smażę je po 3-4 minuty z każdej strony. W tym czasie lekko się zarumienią, jednocześnie powstanie sos. Lekko solę i oprószam pieprzem mięso, w wolne miejsca na patelni wsypuję drobno posiekaną cebulę i na małym ogniu duszę, aż mięso będzie miękkie (ok. 30 minut). W trakcie duszenia dbam, by na dnie patelni ciągle była odrobina płynu, uzupełniam brak wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować