Karkówka w sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę podzielić na plastry ok. centymetrowej grubości. Przyprawy wymieszać ze sobą. Cebulę i czosnek pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i mieszanką przypraw i przełożyć plasterkami cebuli i czosnku. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc.
2.Następnie każdy plaster mięsa obsmażyć na rozgrzanym oleju po usunięciu z nich cebuli i czosnku (cebuli i czosnku nie wyrzucamy).
3.Po obsmażeniu przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą tak , aby delikatnie przykryć mięso i dokładamy do niego cebulę i czosnek usunięte wcześniej z mięsa. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, ok 40 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Komentarze