Najlepsze i najbardziej delikatne faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Faworki są bardzo delikatne i kruche, dzięki czemu są bardzo smaczne i znikają w bardzo szybkim tempie

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 dag mąki
    3 żółtka
    szczypta soli
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    alkohol (pół kieliszka)
    tłuszcz do smażenia
    cukier waniliowy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Najlepsze i najbardziej delikatne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać do miski mąkę, dodać żółtka, sól, gęstą śmietanę i alkohol, wszystko razem zagnieść. Następnie wałkiem uderzać w ciasto, tak żeby podczas smażenia były widoczne pęcherze. Potem ciasto należy podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Tak przygotowane ciasto należy pociąć w paski radełkiem do faworków, przeciąć na skos i przeciąć je pośrodku, aby następnie je przewinąć. Piec je w głębokim tłuszczu. Po osuszeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Żółtko Śmietana Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować