• 60 min
  • Dla 4 osób

Kruche, chrupkie i lekkie "ciastka" posypane cukrem pudrem. Doskonałe jako słodka przekąska.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżeczka cukru
    0,5 łyżeczki soli
    6 łyżek śmietany 18%
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać żółtka, spirytus, śmietanę i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto położyć na stolnicę leżącą na grubym ręczniku i uderzać w nie drewnianym wałkiem ok. 10 minut, dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne oraz będzie miało więcej bąbelków po usmażeniu.
  • Faworki 2. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko na stolnicy, bez podsypywania mąką (ciasto nie lepi się do rąk ani do stolnicy) lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Ciasto kroić na paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości ok. 9- 10 cm. Następnie każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  • Faworki 3. Faworki smażyć na oleju rozgrzanym do 180 stopni z obu stron na złoty kolor (po 30 sekend z każdej strony). Przewracać i wyjmować patyczkami do szaszłyków. Wykładać na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu. Gdy ostygną posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa Cukier puder Olej rzepakowy Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować