1.Mąkę wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać żółtka, spirytus, śmietanę i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto położyć na stolnicę leżącą na grubym ręczniku i uderzać w nie drewnianym wałkiem ok. 10 minut, dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne oraz będzie miało więcej bąbelków po usmażeniu.
2.Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko na stolnicy, bez podsypywania mąką (ciasto nie lepi się do rąk ani do stolnicy) lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Ciasto kroić na paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości ok. 9- 10 cm. Następnie każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
3.Faworki smażyć na oleju rozgrzanym do 180 stopni z obu stron na złoty kolor (po 30 sekend z każdej strony). Przewracać i wyjmować patyczkami do szaszłyków. Wykładać na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu. Gdy ostygną posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze