Najlepsze ciasto ucierane z owocami

4.5 (182 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, lekkie z dużą ilością owoców i chrupiącą kruszoną... po prostu najlepsze. Idealne ciasto na letni piknik. Świetne zarówno z świeżymi jak i mrożonymi owocami. Przepis z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak po lekkiej modyfikacji.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z jednej cytryny niewoskowanej
    200 g masła
    160 g drobnego cukru do wypieków
    4 jajka
    szczypta soli
    600 g dowolnych owoców (u mnie jagody i maliny)
    Kruszonka:
    75 g mąki pszennej
    50 g masła
    25 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Najlepsze ciasto ucierane z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Najlepsze ciasto ucierane z owocami 1. Wszystkie składniki wyciągamy a balat kuchenny około 2h przez przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową.
    Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką.
  • Najlepsze ciasto ucierane z owocami 2. Masło ucieramy z drobnym cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy dużą szczyptę soli i kontynuujemy ucieranie. Po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Łyżką dodajemy stopniowo mąki wymieszane z skórką cytrynową do uzyskania jednolitej masy.
  • Najlepsze ciasto ucierane z owocami 3. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i ewentualne pokrojone owoce. Jeśli używamy owoców mrożonych nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto.
  • Najlepsze ciasto ucierane z owocami 4. Składniki na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę.
  • Najlepsze ciasto ucierane z owocami 5. Posypujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy w 175 stopniach C przez około 40 minut do czasu aż drewniany patyczek (wykałaczka) włożone w środek ciasta są suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (194 ocen)

s

To może cię zainteresować