Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką

  • wyświetlono: 735 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

pyszne, puszyste i wilgotne ciasto, wprost z zeszytu babci - najlepiej smakuje z owocami lata :)

Zdjecie1
  • 24 porcje
  • 75min
  • Średni

Składniki

Blaszka: 25cm x30 cm

Ciasto:
(szklanki o poj. 250 ml)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka "L"
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki naturalnej
(jogurt naturalny lub kefir sprawiają, że ciasto jest nieco kwaśne - polecam maślankę)
- 1 cukier wanilinowy (op. 16g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce - około 500-600g (polecam maliny, truskawki lub porzeczki)

Kruszonka
- 100 g masła min. 82%
- 1 szklanka mąki + jedna łyżka
(najlepiej sprawdzi się krupczatka, ale pszenna też będzie w porządku)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (op. 16g)

Sposób przygotowania przepisu:

Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką

  • Ciasto ucierane na maślance z owocami1. Wykonanie:
    Zawsze zaczynam od kruszonki
    1. Połączyć mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem.
    Masło możemy pokroić z mniejsze kawałeczki, lub je po prostu rozpuścić.
    (Ja rozpuszczam, ponieważ po połączeniu wszystkich składników kruszonka ma wtedy formę wilgotnego "piasku" - taką najbardziej lubię).
    Jeśli zdecydujecie się na masło w kawałkach, rozcierać wszystkie składniki w dłoniach do uzyskania sypkiej kruszonki.
    2. Do osobnej miski przesiewam sypkie składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszam łyżką do połączenia się sypkich składników.
    3. Do misy wbijam jaja, mikser ustawiam na wysokie obroty, stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ma ubijać się do powstania gładkiej masy. (Z reguły ubijam masę około 8 minut).
    4, Jeśli masa będzie już ubita - cienką strużką wlewam olej, powoli miksując. (Jeśli nie macie miksera z małymi obrotami - możecie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką).
    5. Do powstałej masy stopniowo dodaję partiami mąkę naprzemiennie z maślanką - nadal można miksować na malutkich obrotach, lub mieszać łyżką.
    6. Jeśli masa jest gotowa - wylewamy ją na blaszkę, którą uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia, wyrównujemy, wysypujemy umyte i osuszone owoce, zasypujemy kruszonką.
    7. Piekę w temperaturze między 170 a 180 stopni - góra dół- przez 50-60 minut - w zależności od piekarnika. Polecam po 50 minutach zrobić tradycyjny test patyczkiem.

Porady

1. Wedle uznania - podajemy z cukrem pudrem
2. Najlepiej sprawdzą się owoce kwaśne

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

owoceprostepuszysteucieranewilgotnena maślance

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z BRZOSKWINIAMI

Morele i brzoskwinie to zdecydowanie...

Ciasto

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto na Kwaśnej Śmietanie z Owocami i Kruszonką

Ciast z owocami jest wiele,najlepiej...

Pyszne ciasto.

Dodane przez: BABECZKA 35

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

Najlepsze ciasto ucierane jakie...

ciasto z borówkami na maślance

Dodane przez: katrinaM24

ciasto z borówkami na maślance z kruszonką

bardzo delikatne i smaczne ciasto....

image-0srxkau

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto ucierane na oleju z truskawkami i...

Najprostsze i najszybsze z możliwych...

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Proste sezonowe ucierane ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE