Nadziewane buraki

4.48 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Papryki i cukinie faszerowałam już nieraz, a nadziewane buraki robię od niedawna.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 8 średnich buraków
    ● 2 cebule dymki
    ● 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    ● pieprz
    ● mielony kminek
    ● 1/2 szkl. bulionu (może być z kostki)
    Oraz:
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 1 szkl. mleka
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewane buraki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 40 minut). Studzimy i obieramy. Przekrawamy w poprzek na pół, wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 0,5-cm ścianki.
  • 2. Cebule obieramy i siekamy. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wyrabiamy.
  • buraki napełniamy farszem 3. Buraki wypełniamy farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
  • 4. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Wlewamy mleko i robimy purée. Podajemy z burakami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny. Wydrążony z buraków miąższ można wykorzystać do sałatki, np. z cebulą i jabłkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Nadziewane buraki

To może cię zainteresować