Nadziewane buraki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 40 minut). Studzimy i obieramy. Przekrawamy w poprzek na pół, wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 0,5-cm ścianki.
2.Cebule obieramy i siekamy. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wyrabiamy.
3.Buraki wypełniamy farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
4.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Wlewamy mleko i robimy purée. Podajemy z burakami.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny.
Wydrążony z buraków miąższ można wykorzystać do sałatki, np. z cebulą i jabłkiem.
Komentarze