Buraki nadziewane sałatką śledziową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna świąteczna przystawka Wigilijna ale równie świetna na różnego rodzaju imprezy.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 sztuk średniej wielkości buraków
    4 średnie płaty śledziowe matiasy z oleju
    1 mała cebula czerwona może być biała
    2 średnie ziemniaki
    4/5 niedużych szt. ogórków konserwowych
    1 jabłko
    2 łyżki majonezu do sałatek
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    koperek według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Buraki nadziewane sałatką śledziową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować do miękkości lub upiec w piekarniku zawijając każdy w folię aluminiową i piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w łupinach. Pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.
    Obrane ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę wraz z cebulą i ogórkami.
    Całość doprawić solą i pieprzem , dodać majonez i śmietanę dokładnie wymieszać. Najlepiej schłodzić w lodówce przez minimum godzinkę.
  • 3. Za pomocą łyżki wydrążyć środek buraków i wypełnić sałatką śledziową.

Porady

Jeżeli przygotowuję taką przystawkę na święta to buraczki gotuję obrane w całości i mam dodatkowo wywar na barszczyk Wigilijny. Wydrążone środki z buraczków można wykorzystać do innej sałatki lub drobno posiekać i zrobić surówkę do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Nadziewane muszle

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Muszle nadziewane sałatką

agazlotko Świetna przekąska na imprezę 50 min

To może cię zainteresować