CIASTO:
200 gr mąki pszennej
300 gr mąki orkiszowej (typ 2000)
1 op. (8gr) suchych drożdży
30 gr oleju
1 szkl letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka przyprawy włoskiej
1 łyżeczka suszonego czosnku
NADZIENIE:
500 gr świeżych pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 garście prażonej cebulki
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
1 łyżeczka przyprawy pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
Sól, pieprz do smaku
1 jajko do posmarowania i 3 łyżki startego żółtego sera
Sposób przygotowania przepisu:
Nadziewane bułki pizza
1.
Z podanych składników na ciasto wyrobić gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2.
W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki obrać, pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać z łupin i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki, kostki cebuli i czosnku. Całość dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku oraz przecier pomidorowy oraz 2 garście prażonej cebulki. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.
3.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rękami rozciągnąć, nakładać 2-3 łyżeczek farszu i dokładnie zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Tak postępować do wyczerpania składników. Jajko rozbełtać. posmarować wszystkie bułeczki i posypać startym żółtym serem.
Piec w nagrzanym do 200stC 15 minut. Funkcja piekarnika góra-dół z termoobiegem.
KH_03-2014
Porady
Składniki podane na 8 bułeczek.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze