Nadziewane bułki pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto wyrobić gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2.W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki obrać, pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać z łupin i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki, kostki cebuli i czosnku. Całość dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku oraz przecier pomidorowy oraz 2 garście prażonej cebulki. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rękami rozciągnąć, nakładać 2-3 łyżeczek farszu i dokładnie zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Tak postępować do wyczerpania składników. Jajko rozbełtać. posmarować wszystkie bułeczki i posypać startym żółtym serem.
Piec w nagrzanym do 200stC 15 minut. Funkcja piekarnika góra-dół z termoobiegem.
Komentarze