Nadziewane bułki pizza

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszne domowe nadziewane bułeczki. Idealne na śniadanie, ale również jako dodatek do drugich dań, np. do fasolki po bretońsku :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    200 gr mąki pszennej
    300 gr mąki orkiszowej (typ 2000)
    1 op. (8gr) suchych drożdży
    30 gr oleju
    1 szkl letniej wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka przyprawy włoskiej
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    NADZIENIE:
    500 gr świeżych pieczarek
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    2 garście prażonej cebulki
    1 łyżeczka przyprawy włoskiej
    1 łyżeczka przyprawy pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
    Sól, pieprz do smaku
    1 jajko do posmarowania i 3 łyżki startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Pizza Dodatki

Nadziewane bułki pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrobić gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 2. W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki obrać, pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać z łupin i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki, kostki cebuli i czosnku. Całość dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku oraz przecier pomidorowy oraz 2 garście prażonej cebulki. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rękami rozciągnąć, nakładać 2-3 łyżeczek farszu i dokładnie zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Tak postępować do wyczerpania składników. Jajko rozbełtać. posmarować wszystkie bułeczki i posypać startym żółtym serem.
    Piec w nagrzanym do 200stC 15 minut. Funkcja piekarnika góra-dół z termoobiegem.

Porady

Składniki podane na 8 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować