Szybka, pyszna i wygodna przekąska na wszelkie imprezy. Wymyśliłam ją przy okazji jednej z parapetówek i została stałym ich elementem (mam na koncie 14 przeprowadzek...).
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka: 2 sztuki
- śliwki suszone: 30 sztuk
- maślanka: 0.5 szklanki
- musztarda: 1 łyżka
- sos sojowy: 1 łyżka
- miód: 1 łyżka
- kumin: 1 szczypta
- imbir: 1 szczypta
- ostra papryka w proszku: 1 szczypta
- sól, pieprz: 1 szczypta
Nadziany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy pół szklanki maślanki, łyżkę sosu sojowego, musztardy, miodu, trochę ostrej papryki, kuminu i pieprzu, szczyptę mielonego imbiru. Mieszamy i zostawiamy mięso w tej marynacie na co najmniej godzinę. Później mięso wyjmujemy z marynaty, przesmażamy na patelni, nabijamy na wykałaczki wraz z
suszoną śliwką, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
2.Uwagi:
- śliwek musimy mieć tyle, ile przygotowaliśmy kawałków piersi kurczaka. A kurczaka bierzemy tyle, ile go mamy albo tyle, na ile szacujemy apetyt gości.
- im dłużej kurczak leży w marynacie, tym lepiej. Jak czasu jest mało, wystarczy nawet 30 minut.
- ilość przypraw dodajemy według gustu i preferencji smakowych. Powinno być intensywnie, ale jeśli którejś z wymienionych przypraw nie lubimy - rezygnujemy z niej
Komentarze