Nadziany kurczak

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybka, pyszna i wygodna przekąska na wszelkie imprezy. Wymyśliłam ją przy okazji jednej z parapetówek i została stałym ich elementem (mam na koncie 14 przeprowadzek...).

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 2 sztuki
    - śliwki suszone: 30 sztuk
    - maślanka: 0.5 szklanki
    - musztarda: 1 łyżka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - miód: 1 łyżka
    - kumin: 1 szczypta
    - imbir: 1 szczypta
    - ostra papryka w proszku: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nadziany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy pół szklanki maślanki, łyżkę sosu sojowego, musztardy, miodu, trochę ostrej papryki, kuminu i pieprzu, szczyptę mielonego imbiru. Mieszamy i zostawiamy mięso w tej marynacie na co najmniej godzinę. Później mięso wyjmujemy z marynaty, przesmażamy na patelni, nabijamy na wykałaczki wraz z
    suszoną śliwką, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
  • 2. Uwagi:

    - śliwek musimy mieć tyle, ile przygotowaliśmy kawałków piersi kurczaka. A kurczaka bierzemy tyle, ile go mamy albo tyle, na ile szacujemy apetyt gości.

    - im dłużej kurczak leży w marynacie, tym lepiej. Jak czasu jest mało, wystarczy nawet 30 minut.

    - ilość przypraw dodajemy według gustu i preferencji smakowych. Powinno być intensywnie, ale jeśli którejś z wymienionych przypraw nie lubimy - rezygnujemy z niej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Nadziany Kalafior

To może cię zainteresować