Kurczak dobrze nadziany

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno. Zdecydowanie polecam na niedzielny obiad.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5-2 kg kurczak, 80 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej, czerstwa bułka, 2 jaja, ugotowane grzyby (leśne np. kurki, prawdziwki), 4 marchewki, natka pietruszki, kostka rosołowa, przyprawa do mięs, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, margaryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak dobrze nadziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem :) 1. Marchewkę ugotuj w bulionie z kostki rosołowej do miękkości. Marchewkę i grzyby zmiel lub drobno posiekaj. Mięso mielone wymieszaj z namoczoną i odcisniętą bułką, marchewką, drobno posiekaną natką pietruszki, jajami, przyprawą do mięsa, solą, pieprzem. Wyrób farsz na jednolitą masę.
  • 2. Usuń kości z kurczaka, natrzyj go przyprawą do kurczaka. Napełnij kurczaka farszem i zszyj. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i zalej dno wywarem, w którym gotowała się marchewka. Piecz ok 2 godzin w temp 200 stopni (na termoobiegu). Gdy woda z bulionu odparuje można dodać margarynę lub olej.

Porady

Jeśli przygotujesz zbyt wiele farszu zrób z niego kuleczki, obtocz w bułce tartej i usmaż kotleciki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować