Kurczak dobrze nadziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę ugotuj w bulionie z kostki rosołowej do miękkości. Marchewkę i grzyby zmiel lub drobno posiekaj. Mięso mielone wymieszaj z namoczoną i odcisniętą bułką, marchewką, drobno posiekaną natką pietruszki, jajami, przyprawą do mięsa, solą, pieprzem. Wyrób farsz na jednolitą masę.
2.Usuń kości z kurczaka, natrzyj go przyprawą do kurczaka. Napełnij kurczaka farszem i zszyj. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i zalej dno wywarem, w którym gotowała się marchewka. Piecz ok 2 godzin w temp 200 stopni (na termoobiegu). Gdy woda z bulionu odparuje można dodać margarynę lub olej.
Porady
Jeśli przygotujesz zbyt wiele farszu zrób z niego kuleczki, obtocz w bułce tartej i usmaż kotleciki :)
Komentarze