Kurczak nadziany dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczne, roladki z kurczaka nadziewane aromatyczną pieczoną dynią są idealnym pomysłem na jesienny obiad. Słodkość dyni idealnie komponuje się z delikatnym kurczakiem, co daje zaskakujący efekt smakowy, który w pełni zadowoli fanów tego sezonowego warzywa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
    500g dyni
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczka chilli
    8 plastrów sera żółtego
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta ostrej papryki
    3 łyżki klarowanego masła
    tymianek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak nadziany dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p68msr 1. Każdego fileta podzielić na pół, oprószyć solą i pieprzem i pozostawić
    na około 30 minut.
  • image-1e6nvkw 2. Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę. Oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Ostudzić i ugnieść widelcem.
  • image-29cobod 3. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać ugniecioną dynię, doprawić gałką muszkatołową i ostrą papryką. Wszystko razem dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.
  • image-0o0nhtj 4. Każdą połówkę fileta przeciąć w taki sposób aby powstał jeden płat, troszkę rozbić, położyć 2 plastry sera, nałożyć podsmażoną dynie a następnie zwinąć jak roladkę. Każdą osobno owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez
    30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować