Kurczak kukurydziany pomarańczami nadziany

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób

Aromat rozchodzący się po kuchni podczas pieczenia tego kurczaka jest nie do opisania. Trzeba to po prostu poczuć osobiście. Sama marynata daje ładny kolor i smak mięsa, a pomarańcze dodają niepowtarzalnego charakteru. Kurczak idealny na niedzielny obiad, polecam :)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -Kurczak kukurydziany - u mnie 1,5 kg
    Marynata:
    -2 łyżki miodu
    -3 łyżki soku z cytryny
    -1 łyżka sosu sojowego
    -2 ząbki czosnku
    -mieszanka ziół: majeranek, papryka słodka i szczypta ostrej, kolendra, lubczyk imbir, tymianek, oregano, kminek
    -sól, pieprz

    Do nadziania dwie pomarańcze.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak kukurydziany pomarańczami nadziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli chodzi o zioła to w moim przypadku była to gotowa mieszanka, ale również można taką samemu skomponować. Wszystko zależy od indywidualnego gustu. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć wcześniej umytego i wysuszonego ręcznikiem papierowym kurczaka od środka i na zewnątrz. Odstawić na kilka godzin obracając go co jakiś czas. Najlepiej jest pozostawić kurczaka na całą noc.
  • 2. Na drugi dzień wyciągamy kurczaka z naczynia w którym się marynował, zlewamy marynatę, a kurczaka faszerujemy ćwiartkami pomarańczy ( wcześniej sparzonych ) Wkładamy ile się zmieści. Dolewamy trochę marynaty. Zaszywamy otwór lub spinamy wykałaczką, nogi związujemy na końcach, aby ściśle przylegały do korpusu. Końcówki skrzydełek odcinamy, aby się nie przypalały podczas pieczenia.
  • 3. Wstawiamy kurczaka do żaroodpornego rondla, polewamy pozostałą marynatą i podlewamy odrobiną gorącej wody ( ok. 1 szklanka ). Piekarnik rozgrzewamy do 180° i pieczemy kurczaka przez 1,5 do 2
    godzin, w zależności od wielkości. Często polewamy wytworzonym sosem lub dorabiamy marynatę, tylko zamiast soku z cytryny dajemy sok z pomarańczy.
  • Kurczak kukurydziany z sałatą podany :) 4. Do tak upieczonego kurczaka jako dodatek można podać sałatę lodową porwaną na kawałki z cząstkami pomidora czy papryki czerwonej, wszystko polane sosem winegret.

Porady

Ważne jest, aby podczas pieczenia często polewać kurczaka wytworzonym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować